Vés al contingut (premeu Retorn)

Sou a: Inici / Notícies / El centre de processament de dades principal de la UPC compleix 10 anys

El centre de processament de dades principal de la UPC compleix 10 anys

El 18 d’octubre passat es van complir 10 anys de l’acte d’inauguració del centre de processament de dades (CPD) de la UPC, ubicat a l’edifici Omega del Campus Nord

Aquestes instal·lacions, administrades i gestionades per UPCnet, van ser estrenades per la UPC l’octubre de 2007 per ampliar l’espai dedicat als equips informàtics i de comunicacions que estaven allotjats al CPD, situat a les dependències d’UPCnet, a l’edifici Vèrtex.

CPD UPC

El nou centre, ubicat a l’edifici Omega del Campus Nord, disposava de més espai, amb una superfície per als equipaments de 250 m2, un millor condicionament, 35 km de cablatge, 210 servidors i 96 kW de potència. Les noves instal·lacions disposaven d'una refrigeració més eficient, cosa que va suposar un important estalvi energètic. El centre disposava de 68 racks per a servidors i equips de telecomunicacions que eren ampliables "en calent" i sense que calgués aturar el servei. Això també era possible en el cas que s’hagués d’augmentar la capacitat elèctrica.

 

Una alta disponibilitat per als serveis de la UPC

El disseny i l’alta fiabilitat d’aquest CPD el classifiquen en el nivell TIER II+ de l’estàndard ANSI/TIA-942, tot i que la seva disponibilitat supera la que estableix aquesta categoria. Els serveis que allotja i que gaudeixen d’aquesta alta disponibilitat són els serveis corporatius de la Universitat, com per exemple el campus Atenea, el sistema de suport als estudis PRISMA, el correu electrònic, la gestió financera i de personal, i el servei de telefonia. Aquest centre també acull equipaments de computació d’altres unitats: UGDSI, FIB, FA, i2CAT, etc.

 

10 anys d’evolució del CPD

Durant aquests 10 anys, aquest CPD ha crescut i evolucionat. Ha passat d’allotjar 210 a 400 servidors i ha incorporat 1.000 nous servidors virtuals, amb un consum total de potència de 180 kW.

La seva xarxa de comunicacions s’està renovant, seguint el conjunt de tècniques de les xarxes definides per software (en anglès, software defined vnetworking, SDN). Aquestes tècniques tenen com a objectiu facilitar la implementació i implantació de serveis de xarxa d'una manera dinàmica i escalable, a fi d’evitar a l’administrador de xarxa haver de gestionar aquests serveis a baix nivell. D’aquesta manera s’aconsegueix accelerar la distribució d'aplicacions alhora que es redueixen els costos de TI.

La millora de l’eficiència energètica del CPD és un altre aspecte rellevant que s’ha estudiat i impulsat durant aquest temps. De fet, aquest CPD ha estat un dels vuit casos d’estudi del projecte de recerca RenewIT, que té com a objectiu final implementar estratègies d’eficiència energètica i la utilització d’energies renovables per aconseguir importants estalvis econòmics. Algunes de les mesures que s’han aplicat en aquest temps són la millora de la ventilació de les refredadores i la creació de cubs de fred.

En un futur, preveiem continuar treballant en la millora de l’eficiència energètica d’aquest CPD, i també per ampliar-ne la potència per allotjar-hi més serveis específics relacionats amb la recerca de la UPC.

També preveiem tendir cap a un model de CPD distribuït que integri aquest CPD amb els altres 2 centres de la UPC gestionats per UPCnet, que estan ubicats a l’edifici Vèrtex del Campus Nord i al Campus Diagonal-Besòs.